Beautyprataren

 • TPRX, en reset-knapp för min hud

  När jag var i Stockholm för en månad sedan, besökte jag Hudvårdsdjungelns fest, en väldigt trevlig tillställning som hölls på Gilda Skolan. Jag gjorde en ansiktsbehandling på hos en av deras blivande hudterapeuter. Behandlingen var en TPRX som är en kraftfull, djupgående kemisk peeling som ska ge lyster, mer spänst och jämnare hudton till huden i ansiktet. Behandlingen ska passa alla hudtyper.

  Såhär går behandlingen till

  Först rengörs ansiktet och desinficeras. Sedan masseras TPRX in i huden tills det absorberats helt. Oftast görs detta i tre omgångar. Produkten lämnas på huden en stund, sedan följer man upp med behandlande eftervård som masseras in i huden och avslutningsvis solskydd. Huden blir solkänslig och man ska undvika solen helt två dagar efter behandlingen, och efter det ska man använda SPF 50 i minst tre veckor.

  Min upplevelse av behandlingen   

  Det var svårt för studenten som gjorde min behandling att få bort allt smink jag hade kring ögonen, men i övrigt var rengöringen härlig. När sedan TPRX masserades in så stack det i huden som tusen nålar ungefär. Inte outhärdligt, men heller inte världens skönaste. När sedan eftervården masserades in, försvann mycket av den stickande känslan. Det kändes som om huden var väldigt röd, men när jag såg mig själv i spegeln efteråt var huden inte det minsta röd, som du kan se på bilden här under. Huden kändes lite sådär varm och plumpad efteråt. Hela behandlingen tog ungefär 25 minuter.

  Bilder tagna precis innan och precis efter behandlingen med TPRX.

  Jag gjorde min behandling på kvällen, så ingen ytterligare hudvård behövdes innan jag gick och lade mig den kvällen. Man skulle inte tvätta ansiktet eller sminka sig under 24 timmar efter behandlingen, så på morgonen efter applicerade jag bara ett återfuktande serum på huden innan jag gick en tur i affärerna. Huden var glowig och fin och jag upplevde att hudtonen var mer jämn.

  Det är också upplevelsen jag haft över lag efter behandlingen. Huden har varit väldigt mycket jämnare och jag har haft mindre tilltäpptheter än vanligt på min haka under första månaden efter behandlingen, men sedan kom de tillbaka i samband med mens. Jag fick lätta besvär med perioral dermatit några dagar efter behandlingen och huden fjällade lite i delar av ansiktet. Det var inte någon katastrof, men lite jobbigt är det ju när sminket lägger sig ojämnt. Värst var det att rouget fäste så väldigt fläckigt, i övrigt var det hanterbart. En vecka efter behandlingen använde jag en väldigt snäll enzympeeling på huden med en rejält återfuktande sheetmask efteråt för att få bort lite av de torra flagorna, och det funkade bra.  Efter det har huden mått toppen över lag i ansiktet. Jag har under månaden framförallt fokuserat på barriärstärkande produkter, men även använt behandlande produkter utan att huden slagit bakut.

  Här är bilder på hur min hud såg ut 1: Två timmar efter behandlingn 2: En dag efter behandlingen 3: Två dagar efter behandlingen 4: Tre dagar efter behandlingen 5: 5 dagar efter behandlingen. Syns ingen större skillnad på bilderna här, men zoomar man in på den fjärde och femte bilden ser man lite rodnad kring näsan och på överläppen.

  Själva behandlingen kändes lite som en reset-knapp för min hud och jag är väldigt nöjd med resultatet såhär en månad efteråt.

  Har du testat någon liknande behandling, och i så fall, vad tyckte du?

  Blir du sugen på behandlingen så finns Gilda Skolan i Malmö, Göteborg och i Stockholm, och de har många fina behandlingar att välja mellan till bra priser.

 • Alla älskar Charlotte Tilbury, eller?

  Jag har testat Charlotte Tilbury…

  Och jag är inte superimponerad. Så som alla skrutit om märket så var mina förväntningar skyhöga. Jag tänkte att nu kommer jag testa det bästa av det bästa. Så blev det inte riktigt. Absolut är produkterna bra, men någon riktig wow-känsla får jag inte. Förpackningarna känns lyxiga och de är snygga tycker jag.

  Kommer jag fortsätta använda dem? Jo men det tror jag.

  Kommer jag testa mer från märket? Förmodligen.

  Jag tänkte i alla fall skriva kort om de produkter jag hittills testat och hunnit bilda mig en uppfattning om. Det är några stycken, så det blir ett lite längre inlägg.

  Charlotte Tilbury Airbrush Flawless Foundation – 2 Neutral

  En fulltäckande foundation, och när jag skriver fulltäckande, så menar jag verkligen fulltäckande. Såhär i efterhand vet jag inte vad jag tänkte när jag köpte den, för jag använder egentligen inte mycket foundation. När min hud mår bra vill jag ju att huden ska synas liksom. Därför har jag mest använt denna som concealer, vilket den varit väldigt bra till. Den är dock åt det torrare hållet, så den sitter nog finast på en kombo eller oljig hudtyp. Är man torr så kan jag tänka mig att man upplever den som kakig och att den krackelerar lite. Det gör den i alla fall där jag är lite torrare. Jag kommer nog älska denna på sommaren (men då kommer färgen vara för ljus såklart) om huden krånglar och jag vill ha lite högre täckning, men nu på vintern var den sådär. Helt okej men inte mer.

  Charlotte Tilbury The Beauty Light Wand – Pillow Talk

  Detta är en highlighter som är lite mörkt champagnefärgad i nyansen. Fin färg. Funkar fint på huden när jag duttar in den med fingrarna, men lyfter lätt basen under om man jobbar runt den för mycket tycker jag. Ger snygg effekt på kindbenen och håller bra under dagen. Jag duttar ibland lite under ögonbrynen också för lite glow där.  

  Charlotte Tilbury Bigger Brighter Eyes – Exaggereyes Palette – Pillow Talk och

  Jag har två stycken med både matta och skimriga skuggor i. Jag ville ha perfekta små vardagspaletter, det var målet, och det var vad jag fick. Med det sagt så är jag lite av en clown när det gäller smink kring ögonen. Jag gillar när det syns, jag gillar när färgerna är starka, jag gillar när skimmer är over the top glittrigt, och det är inte de här paletterna. Jag hade faktiskt förväntat mig lite mer av de skimriga skuggorna. De är fina, men inte otroliga. Jag fick vad jag önskade, vardagsskuggor. Å andra sidan finns det betydligt billigare vardagsögonskuggor på mitt närmaste ICA.

  Charlotte Tilbury The Super Nudes Duo Liner

  Detta är en kombinerad ögonpenna, där ena änden är skimrig ljust beige och den andra är matt svart. Jag har hört så mycket positivt om den, och jag var supertaggad, men vilken besvikelse faktiskt. Själva idén med två i en är bra, men båda ändarna är för svagt pigmenterade tycker jag. Jag använder oftast pennor från LH Cosmetics och de är i en helt annan kvalitet. Då får man färg direkt, den är stark, täckande och sitter fantastiskt, även i vattenlinjen. När det gäller denna penna från Charlotte Tilbury så funkar den okej på huden, den svarta är dock inte sådär supersvart som jag önskar, men den funkar för en mjuk look. I vattenlinjen är den inget vidare alls tyvärr. Den ljusa färgen syns inte alls på mig, och den svarta blir mer mörkgrå än svart och försvinner snabbare än flera andra pennor jag provat. Ingen höjdare med andra ord.

  Charlotte Tilbury Pillow Talk Push Up Lashes!

  Denna mascara har en annorlunda borste, med strån på två sidor och utan strån på två sidor. Jag täcker först mina fransar i färg med sidan där det inte finns några strån, och sedan kammar jag igenom dem med borsten samtidigt som jag pressar dem uppåt så jag får fin böj. På mina fransar blir mascaran jättefin och den håller bra under dagen, inga panda-ögon inte. Den är lätt att tvätta bort. Finns dock mascaror jag gillar bättre…

  Charlotte Tilbury Lip Cheat – Pillow Talk

  Fin, lätt att applicera, sitter kvar länge på läpparna. Färgen är inte riktigt hundra på mig, men jag gillar den över lag ändå. Läppennan är perfekt till nude-färgade läppstift eftersom den är så neutral.

  Charlotte Tilbury Matte Revolution – Pillow Talk

  Formulan upplever jag som ganska krämig för att vara ett matt läppstift, vilket jag gillar. Jag tycker läppstiftet känns bekvämt på läpparna och jag tycker inte att läpparna blir torra av det. Färgen är dock inte särskilt smickrande på mig, tycker jag. Det ska ju vara en sådan universell färg som passar de flesta, och visst är färgen okej, men ingen superhöjdare direkt. Kan ha att göra med att jag oftast har rouge som går mer åt det kalla hållet, och både läppstiftet och läppennan drar mer åt det varma hållet på mig.

  Charlotte Tilbury Hot Lips – 2 Viva La Vergara

  Detta upplever jag mer som ett satinläppstift. Färgen är en härlig röd som går lite åt det bruna hållet. Detta har blivit mitt perfekta läppstift när jag vill lyfta min dagmakeup till något lite extra. Jag lägger först ett lager läppstift och suddar sedan med en tops över hela läpparna. Det gör att pigmentet kommer ner i varje liten fåra i läpparna. Sedan duttar jag på lite läppstift till i mitten, men inte närmast läpplinjerna, på det sättet slipper jag använda läppenna. Jag får ett läppstift som ser lite utsuddat snyggt ut och det sitter fantastiskt bra.

  Charlotte Tilbury Collagen Lip Bath – Pillow Talk

  Läppglanset har en mintig doft och ger en lite kylande och plumpande effekt på läpparna upplever jag. Fin färg, lagom skimmer, söt applikator. Glanset är åt det lite kladdigare hållet, vilket gör att det sitter kvar länge på läpparna. Här känner jag på mig att jag har en blivande favorit när det kommer till läppglans.

  Sammanfattningsvis är Charlotte Tilbury ett märke jag ändå tycker känns intressant nog för att vilja utforska fler produkter. De jag är mest sugen på att testa just nu är Charlotte´s Beautiful Skin Foundation, Airbrush Brightening Flawless Finish Powder och fler läppstift. Magic Cream kändes härlig när jag testade på handen i Stockholm, så den hade jag gärna provat också.

  Har du testat något från Charlotte Tilbury och i så fall, vad tycker du?   

 • Tankar om LED-mask

  Jag har nu använt min LED-mask från BeautyPWR ungefär 3 månader, så jag tänkte berätta mina tankar om masken. Eftersom det här med LED-mask är något många inte hört talas om, så ger jag en liten snabb information om det först, och mina tankar om den jag testat kommer lite längre ner i inlägget.

  En ledmask är en ljusterapimask som har många små LED-lampor. Det finns också flera olika färger på de här LED-lamporna i maskerna, och ljuset når olika djupt ner i huden. Här kommer en kortfattad beskrivning av de som är i masken jag använder, enligt deras hemsida (finns länkad längst ner i inlägget om du skulle vilja läsa mer).

  Rött ljus: Når djupast ner i huden. Förbättrar cellfunktionen och ökar kollagen- och elastinproduktionen. Leder till en hud som bland annat upplevs föryngrad och mer återfuktad.

  Grönt ljus: Effektivt mot pigmentfläckar genom att hämma överskottsproduktion av melanin och bryter upp melaninsamlingar i huden. Ljuset är också antiinflammatoriskt. Huden upplevs mer jämn i hudtonen.

  Blått ljus: Effektivt mot akne genom antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper. Det minskar produktionen av talg och motverkar därigenom fet hy. Har i tester visat sig kunna behandla eksem och psoriasis.

  Lila,gult, turkost och vitt ljus är blandningar av de andra ljusen (rött, grönt och blått).

  Så till mina tankar då. Jag valde en mask som är ett budgetalternativ, för att se hur mycket jag skulle använda masken, inför en eventuell dyrare investering i en annan mask längre fram. Masken från BeautyPWR är i hård plast, och den har små mjuka kuddar i pannan för att sitta skönt. Det tycker jag den gör. Jag använder oftast min när jag tittar på tv, läser en bok eller scrollar i telefonen, men ibland även innan jag kliver upp ur sängen på morgonen eller när jag städar. Den sitter på plats och är lätt att använda. Nackdelen med denna typ av mask (hård plast formad som ett ansikte) är dock att den inte är lika bekväm att använda på dekolletaget som andra i annat material, som går enkelt att bara lägga över området.

  Jag har verkligen märkt skillnad på min hy sedan jag började använda masken. Pigmentförändringar försvinner snabbare. När jag har finnar upplever jag dem mindre inflammerade efter jag använt masken, alltså att de gör mindre ont och svullnaden minskar. När jag har haft mindre utbrott av perioral dermatit, så har huden varit lugnad efter en stund med masken. Den löser inte problemet med att jag får finnar, då de med största sannolikhet är hormonella. Någon hudföryngrande effekt har jag svårt att se, men över lag en mer välmående hud ser jag helt klart.

  Har du testat LED-mask? I så fall, vad är dina tankar? Kommentera gärna längre ner.

  Länk till hemsidan där jag köpte min LED-mask

 • Nytt år, nya möjligheter! Och nya nyårslöften…

  Visst känns det alltid som ett oskrivet blad såhär i början av året. Här kommer min utvärdering av mina nyårslöften från förra året. 

  1. Få mer regelbundenhet i min hudvårdsrutin. Jag tänker lite skincykling-aktigt, med fokus på både aktiva produkter och produkter för återhämtning.

  Nej, någon skincykling har jag inte direkt kunnat ägna mig åt. Jag har utgått från hudens behov och anpassat hudvården efter det. Ett bra koncept ändå. Har inte riktigt kunnat få rutin på retinol, vilket är något jag vill, men huden kring näsan vill det inte om vi säger så (perioral dermatit).

  2. Ta mig tid att göra det jag tycker är roligt, gärna fler sminkningar. Måsten finns det så många av, men vad gör det om jag skippar dammsugningen och sätter mig med sminkpenslarna istället?

  Nej, det har blivit ännu mindre roliga sminkningar under året som gått. Jag har nog låtit måsten ta överhanden även 2023.  

  3. Se över min hårvårdsrutin och lägga fokus på bättre hår- och hårbottenhälsa.

  Ja, detta har jag lyckats med. Jag använder inte alls lika mycket kortison till min hårbotten som tidigare och mitt hår ser finare ut tycker jag.

  Ett av tre löften är väl ändå helt okej att hålla?

  Mina nya löften för 2024 får bli följande

  1. Mer lyx i vardagen. Fler stunder med ansiktsmask. Njuta mer av min hudvård. Ansiktsmassage framför tvn. Microströmsessioner. Jag ska unna maj helt enkelt. 

  2. Fler sminkningar, mer färg, för det är så himla kul!

  3. Försöka hantera min prestationsångest bättre. Försöka sänka kraven på mig själv, bilder jag tar, sminkningar jag gör. Good enough räcker faktiskt ibland. 

  Märken jag vill testa under 2024:

  Jane Iredale, RMS Beauty, All I Am Beauty, Rose Inc, Chanel (sukar efter en foundation därifrån)

  Blev det några nya löften för dig i år? Några märken du vill testa kommande år? Skriv gärna en kommentar. 

  Vill du läsa fler nyårslöften, så skrev Lina om sina här igår.

 • Gemensamt tema: Favoriter från 2023 för kroppen och håret

  Detta är sista delen i min favorittrio. Jag har tidigare i veckan skrivit både om mina hudvårds- och sminkfavoriter från förra året. När det kommer till kropp och hår så har jag hittat massa nya favoriter. Ett av mina nyårslöften förra året var att ta mer hand om mitt hår, och det har jag verkligen blivit bättre på. Det har gjort att jag hittat flera nya produkter för håret som jag gillar. Över lag känner jag att jag har blivit bättre på att unna mig själv en härlig känsla. Jag uppskattar doft mer än innan, men även känslan av en härlig peeling. Jag känner att jag har blivit mer medveten över lag, om saker som får mig att må bra och prioritera dem.

  I duschen

  Som så många andra har jag verkligen fallit för flera produkter från Verso och deras Body Oil Cleanser är en av dem. Den känns härlig, doftar gott och exfolierar huden på ett milt sätt. När det kommer till peeling har Moonsun Organic of Sweden blivit en storfavorit. Underbar doft av citrongräs, tillsammans med en väldigt uppmjukad och återfuktad hud kan inte bli annat än just en storfavorit.

  Smörja in

  Jag har blivit mycket bättre på att smörja in huden på kroppen, något jag i princip aldrig gjorde innan. I år har jag känt lyxen av att göra det. Bodylotion With Niacinamide från Verso har med sin milda doft gjort att jag smort in mig nästan efter varje dusch. Den är så lätt och går snabbt in i huden, vilket är ett stort plus för mig som inte gillar den kladdiga/feta känslan på huden som många andra produkter ger.

  Jag har blivit mer medveten om rynkorna som nu börjat komma på dekoltaget, efter allt för många år med ihärdigt solande. Mot detta upplever jag att Paulas Choice  Skin-Smoothing Retinol Treatment har gjort underverk. Rynkorna är inte borta, men de är helt klart mindre djupa. Huden på dekoltaget känns mer återfuktad, mjuk och len.

  För håret

  Här har jag hittat två fantastiska serier som vårdat mitt hår så fint under året. Amika Mirrorball-serien använde jag mest i somras, men jag sparade lite för att använda nu på hösten/vintern också, och serien har gett mig mjukt, följsamt och glansigt hår oavsett årstid.

  Avokado-serien från Matrix har jag använt sedan i höstas, och även den har varit  väldigt härlig till mitt hår, men framför allt till min torra hårbotten. Jag har knappt behövt använda min receptbelagda kortisonlösning mot eksem, trots det kalla vädret.

  En annan serie som jag använt mycket under året och verkligen tyckt om är från märket Clean Up. Den är en av få parfymfria serier för håret. Jag tycker den känns lyxig. Håret blir rent och mjukt och den vårdar fint. Jag upplever att även den serien funkat väldigt bra för min känsliga hårbotten.

  Till alla hårvårdsserier har jag använt min skalpborste från Dermaspace som jag fick i deras adventskalender förra året. Den är väldigt härlig. Precis lagom hårda piggar för en härlig hårbottenmassage varje gång jag tvättar håret.

  Efter hårtvätt har Colorwow Dream Coat varit min ultimata produkt under året. Den har gjort mitt hår glansigt mjukt och mindre frissigt, vilket varit perfekt för mitt tjocka, vågiga och torra hår.

  Jobbfavoriter

  Jag jobbar som sjuksköterska, därför tvättar och spritar jag händerna väldigt många gånger per dag. När jag sitter i telefon är jag därför väldigt noga med att smörja in händerna flera gånger, så jag slipper handeksem. Min favorit är Apoliva Handkräm Måseskär. Den är väldigt lätt i texturen, nästan som ett tjockt serum, och den går så himla fint in i huden. Denna doftar lagom mycket och väldigt fräscht. Den lämnar ingen fet yta, vilket gör den perfekt för min del. De som lämnar en fet yta passar nämligen inte så bra när man ska använda handsprit och tvätta händer, då blir det bara kletigt. Däremot kan en fet handkräm vara skönt inför natten såklart.

  En annan jobbfavorit har varit denna ansiktsmisten från Moonsun Organic, som doftar gott och är härlig att använda när jag sitter en längre stund framför datorn. Doften är dessutom uppiggande tycker jag, vilket bara det är perfekt när man sitter stilla en stund.

  Oväntad favorit för armhålor

  Ja, aldrig trodde jag väl att jag skulle använda något annat än deodorant under armhålorna. Men under sommaren började jag använda Paulas Choice 1% BHA Sensitive Skin Exfoliant i mina armhålor och det har gjort underverk för mina armhålor, som numer inte lukar svett alls när jag frekvent använder produkten. Jag brukar göra det varannan eller var tredje dag ungefär, det räcker. Den är så härlig med sin geltextur, och känns både svalkande och återfuktande under armhålorna. Den är såklart super även att använda i ansiktet, men mest har jag faktiskt använt den i armhålorna nu när jag ser tillbaka på det.

  Naglar

  Nagellack är inget jag kan använda i vardagen, men under året har jag använt Depends GeliQ så fort jag haft lite längre ledigheter från jobbet. Jag tycker det är lite kruxigt att få till det, för jag tar oftast för mycket lack på ett par naglar, så det flyter ut utanför naglarna. Trots det så älskar jag resultatet och jag tycker det känns så lyxigt att ha fint fixade naglar under några dagar.

  Parfym

  Saralena, Hudvårdsnörd här på bloggen, tipsade i somras om en fin rabatt på Byredos hemsida, som gjorde att större delen av bloggarna här blev några kronor fattigare om man säger så. Jag blindköpte denna parfym efter tips av Saralena, och vilken fullträff! Aldrig har jag älskat en parfym så som jag älskar denna. Ska jag välja en favorit från hela året, alla kategorier, så blir det denna.

  Har du hittat några favoriter under 2023 till kroppen eller håret?