HälsaHudhälsaHudvårdShopping

Bättre hudhälsa och mer pengar i plånboken!

Jakten på bättre produkter, tydligare resultat och den felfria huden tillsammans med den tillgänglighet avancerade skönhetsprodukter har idag leder ofta till det motsatta. Här kommer mina bästa tips för en bättre hudhälsa (och per pengar i plånboken).

Känner du igen dig i beskrivningen ovan? Är ditt badrumsskåp fyllt till bredden med produkter som du kombinerar på olika sätt varje dag? Har du märkt att din hud känns obalanserad eller att det är svårt att veta om du får resultat? Behöver du slänga produkter innan de är slut? Detta verkar vara väldigt vanligt idag och faktum är att det inte bara skadar din plånbok utan också vår miljö och din hud. Här kommer ett gäng tips till dig som kommer de dig bättre hud – nästan gratis och som förhoppningsvis kommer leda till färre produkter i skåpet.

Basen

Basen till allt är hygien. Utan god hygien är risken stor att dina produkter ändå inte ger dig de resultat de säger att de kan ge. Tänk på detta:

  1. Byt örngott minst en gång i veckan. Våra örngott är en grogrund för bakterier, här samlas också döda hudceller och produkrester som du inte vill lägga tillbaka på huden om och om igen. För den som vill gå hardcore är även örngott i silke en game changer då dessa minskar friktionen (= mindre sovrynkor), drar åt sig minimalt med fukt från huden samt är snällt mot håret. För den som inte vill ha silke så finns det veganska alternativ i siden.
  2. Sätt upp håret när du sover. Du har med största sannolikhet olika produkter i ditt hår som är till för just håret men mindre bra för huden. Att sätta upp håret när du sover håller håret borta från ansiktet.
  3. Ny handduk efter varje tvätt. När du rengjort ditt ansikte är det viktigt att torka av det med en ren handduk. Att återanvända samma handduk flera gånger eller att använda samma handduk som du använder till händer, kropp eller hår riskerar att lägga tillbaka bakterier, produkter och annat du helt enkelt inte vill ha på ditt rena ansikte.
  4. Tvätta alltid händerna innan du påbörjar din rutin. Du vill inte påbörja din rengöringsrutin med händer som i sig själva är i behov av rengöring. Dina händer är din smutsigaste kroppsdel!
  5. Inga fingrar i burkar eller pipetter i ansiktet. Dina produkter håller bättre om du använder spatel till produkter i burk. Produkter som kommer i pipett är dessutom inte formulerade för att vidröra huden, därför bör du absolut inte dra pipetter direkt mot ansiktet såsom det allt för ofta görs på sociala medier.
  6. Rena sminkverktyg. Att lägga mycket pengar på resultatinriktad hudvård men strunta i basal hygien såsom rena sminkborstar kommer försämra dina resultat. Sminkborstar ska rengöras minst en gång i veckan och sminksvampar efter varje rengöring (och dessutom kasseras efter max 6 månaden).

badrumsskåpet

Har du ett badrumsskåp som till bredden är fyllt och där du varje rutin kan använda olika produkter? Ni precis som jag har ju säkert sett de drömmiga proppfulla, kanske färgkoordinerade badrumsskåpen på sociala medier som skapar både aaah och oooh, ökat habegär och avundssjuka.

Problemet är att din hudvårdsrutin behöver vara konsekvent över tid för att du verkligen ska veta om en produkt ger de resultat som den säger att den ska ge dig. Om du har ett proppfullt badrumsskåp och därför använder en produkt var tionde dag så kommer den inte ge dig några som helst resultat. Nu pratar vi inte rengöring eller en mask utan produkter som serum och krämer som jobbar aktivt. Aktiva ingredienser behöver användas ofta och regelbundet över tid för att kunna arbeta i huden. Visste du t ex att för bästa resultat ska du använda din produkt med A-vitamin (retinoider) VARJE dag. Det finns alltså ingen som helst poäng att använda så starka produkter så att du bara kan använda dem ett par gånger i veckan (bortsett från under invänjningsperiod).

Många produkter kräver regelbunden användning över minst 8-12 veckor för att börja ge resultat. Håller du i ännu längre – det är då vi kan börja snacka.

Det finns INGEN hud som ska använda alla aktiva ingredienser som finns under samma period – din hud är unik, precis som du, därför är det inte en bra idé att köra copy + paste på någon annans hudvårdsrutin. En auktoriserad hudterapeut är din bäste vän för att ge dig råd om din bästa hudvårdsrutin (och dina bästa behandlingar!).

Jag får varje vecka flertalet förfrågningar om att sätta ihop individuellt anpassade rutiner till människor – vilket inte bara är olämpligt för mig som influencer/kreatör då jag trots mycket kunskap om hud inte har rätt kunskap för detta – det blir utifrån detta både oetiskt och farligt.

VAR kritisk

Sociala medier kryllar av först impressions, snabba recensioner, produkter alla bara måååååste ha hemma, nylanseringar, hype av ingredienser…. Jag kan fortsätta i all evinnerlighet. Det finns INGET som är för ALLA. Det finns inget som ALLA måste ha hemma. Verkar något för bra för att vara sant – så är det med största sannolikhet det.

Tjugo-någonting-personer som hävdar att de fått så bra spänst och fyllighet i huden efter att ha använt produkter för att boosta kollagen och elastin. Personer som anser sig ha fått otroliga resultat efter tre användningar. Personer som hävdar det ena eller andra kring ingredienser som saknar vetenskapliga belägg. Personer som testar allt och älskar det och rekommenderar nya produkter varje dag. Allt ovan är tecken på att man bör dra öronen åt sig kring trovärdigheten.

Vår planet håller på att gå under – vi behöver inte konsumera mer – vi behöver konsumera klokt och rätt och hålla nere slentrianshopping på grund av tristess. Alla kan inte göra allt – men alla kan göra NÅGOT. Att passa på att köpa favoriter när det är rabatt är bara klokt – men att handla lite allt möjligt man sett i sociala medier bara-för-att-det-är-erbjudande är det inte.

Vilka är dina bästa tips för att undvika slentrianshopping, bygga en konsekvent och hållbar hudvårdsrutin och helt enkelt förbättra hudhälsan? Lämna gärna en kommentar längst ner på sidan!

Dela detta inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *