HudhälsaKroppsvård

Hur du bygger din ultimata kroppsvårdsrutin del 2 – Rengöring och exfoliering!

Hur du bygger din ultimata kroppsvårdsrutin del 2 – Rengöring och exfoliering!

Det är lätt att fastna i mängden av krämer, serum och masker som är gjorda för ansiktet. Trots att din hud från halsen och nedåt kanske inte är lika synlig för omvärlden, är den lika mycket värd din uppmärksamhet som ditt ansikte.

En kroppstvätt finns sannolikt redan i din duschrutin, men det finns flera olika formler som kan förbättra din upplevelse.

Skum- och gelrengöring är ofta bäst för dig som har en fetare hudtyp eftersom de är utformade för att ta sig igenom olja och smuts. En krämigare rengöring är mer närande och bättre för dig med torr hud, eftersom de innehåller återfuktande ingredienser för att hålla huden mjuk. 

Även om kroppstvättar sköljs av spelar ingredienserna fortfarande roll. Leta efter samma ingredienser som du skulle leta efter i en ansiktsrengöring. Fukt är viktigt och ämnen som aloe vera, glycerin och hyaluronsyra är alla fördelaktiga. Om du använder något med en aktiv ingrediens kan du alltid lämna det på i några minuter medan du tvättar håret eller rakar dig för att få ut så mycket som möjligt av produkten. 

Exfoliering av kroppen hjälper till att bryta ner döda hudceller som kan bidra till en tråkig hy. Det finns två typer av exfoliering: fysisk och kemisk. Fysiska exfolieringar använder partiklar som socker, salt eller krossade skal/frön för att fysiskt ta bort döda hudceller. Du kommer att fysiskt kunna känna dessa partiklar medan du skrubbar produkten på din hud (detta gäller även för exfolieringshandskar som är gjorda med en grov textur). Om du tycker att en fysisk exfoliering sliter för mycket på huden kan du välja en kemisk. En kemisk exfoliering hjälper till att bryta ner proteinbindningarna som gör att döda hudceller ”fastnar” på hudens yta och man kan säga att de får hjälp att tappas bort naturligt.

En ”all-star” när det kommer till kemisk exfoliering för kroppen är glykolsyra, en AHA-syra som är bra för alla som eftersträvar en ljusare och jämnare hud. Om du vill rikta in dig på porerna, vänd dig till salicylsyra, en BHA-syra som hjälper huden att ta bort döda hudceller som täpper till porerna, vilket kan leda till utslag.

Har du någon favoritprodukt för kroppen? Tipsa mig gärna i kommentarerna längst ner på sidan!

Dela detta inlägg

2 kommentarer

    1. Vad roligt att du gillar kroppsoljan jag tipsade om. Den är en stapelvara i mitt badrum numera ☺️
      Jag har TYVÄRR inte testat någon kroppsvård från Verso, det borde jag ju definitivt göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *