HudhälsaHudvårdTrender

Har du hört talas om ”Skin Fasting”?

En hudvårdstrend som vi sett mycket av under året som gått är ”Skin Cycling”, men har du hört talas om ”Skin Fasting”? Skin Fasting, direkt översatt till svenska betyder hudfasta och är precis som det låter; du sätter ansiktet på strikt diet!

Fler och fler letar efter förkortade, men effektiva hudvårdsrutiner. Skin fasting innebär att du ger din hud tid att andas utan aktiva ingredienser.

Vad är skin fasting?

Skin fasting är för dig som vill förenkla din hudvårdsrutin och ta en paus från flera hudvårdsprodukter under en viss tidsperiod. Det går ut på att ge din hud en paus från de många produkter som den utsätts för varje dag och låta den återställa och balansera sig själv.

Gör dig kvitt starka rengöringar, ansiktsvatten, serum och exfolierande produkter, allt ifrån några dagar till några veckor. Håll din rutin så minimal som möjligt, använd bara en mild ansiktsrengöring och en återfuktande kräm + solskydd.

Vad finns det då för fördelar med att detoxa huden på det här sättet?

Förespråkare för skin fasting menar att hudvårdsrutiner ofta involverar många aktiva ingredienser och att detta kan störa hudens naturliga funktioner och skyddsbarriär. För dig med känslig hud eller rosacea kan användning av färre produkter minska hudirritation och känslighet.

Idéerna bakom skin fasting låter ganska logiska, men vetenskaplig forskning om dess fördelar är begränsad och resultaten kan variera från person till person.

Som med allting annat finns det risker, också med skin fasting.

Beroende på din hudtyp och miljön du befinner dig i, kan en minimalistisk hudvårdsrutin leda till torrhet och på så sätt kan hudens fuktbarriär skadas. Om du har specifika hudproblem, såsom akne eller hyperpigmentering kan du behöva specifika behandlingar. Att minimera din rutin kanske inte ger de nödvändiga ingredienserna som behövs för att hantera problemen effektivt.

En annan sak att tänka på är återintroduktionen av produkter efter fasteperioden. Din hud kan reagera negativt på produkter som du tidigare tolererat bra.

Skjut inte budbäraren!

Huruvida skin fasting funkar eller ej låter jag vara osagt. Jag har inga som helst egna erfarenheter av att fasta (varken när det kommer till hudvård eller mat), men jag tycker ändå att tanken är spännande. Kanske jag testar, kanske inte!

Vad tänker du om skin fasting? Är du sugen på att testa? Scrolla längst ner på sidan och kommentera.

Dela detta inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *