HudhälsaHudvård

Mysteriet med den röda huden

Mysteriet med den röda huden

På med Sherlock Holmes-hatten och hugg tag i förstoringsglaset för idag ska vi lösa ett brott tillsammans!

Offer och huvudmisstänkt: Jag själv.

Brottsplats: Mitt badrum.

Brottsmisstanke: Grov vårdslöshet med produkter, allmän idioti, ringa misshandel av hudbarriär.

Händelseförloppet: Jag har varit så stressad/Ior-deppig/ångesthög att jag har varit osminkad hela påskledigheten Det är ovanligt och barnen har varit väldigt förvirrade. Igår, på påskdagen, fick jag feeling och sminkade mig. Så fort jag var klar så insåg jag att det såg förjävligt ut. Produkterna rullade a.k.a sminkkorvade sig. Basen såg kakig, torr och ojämn ut. Jag erkänner villigt att ibland så slarvar jag med grunden. Ofta kommer jag undan med det för min hud generellt mår bra. Tydligen inte denna gång.

Sagt och gjort, jag tar bort allt. Sedan kör jag en syratoner för att snabbstäda huden. På med dagkräm men denna gången byter jag SPF:en mot en gammal favorit som aldrig brukar bråka med andra basprodukter. På med allt smink.

Det ser ännu värre ut.

Vad är det som händer? Sedan minns jag retinolminisarna jag använt de senaste två veckorna. Retinol, vet jag av erfarenhet, kan få min hud att tillfälligt haverera till en torr, flagnande croissant. Min bas kan se helt galen ut och det måste vara vad som händer nu.

Jag tar bort all make-up igen, kör lite mer syratoner för why not? Smackar på dagkräm och SPF. Nu blir det bara lite concealer, tunnaste lagret skin-tint, bronzer, ögonbrynspenna och mascara. Det ser acceptabelt ut om man kisar i dunkelt ljus.

Bjuder på lite real skin från idag.

På eftermiddagen ser allt bara ofräscht ut. Då ger jag upp och tar bort allt smink. När jag gör mig iordning för natten är min hy flammande röd, speciellt kinderna. ”Det känns som hela huden brinner” snyftar jag till de andra Beautybloggarna. När jag vaknar dagen där på är huden fortfarande röd, stramt torr och irriterad.

Låt oss gå igenom de misstänkta medbrottslingarna:

Rengöringen Drunk Elephant Beste No. 9 Jelly Cleanser, Lancôme Bi-Facial Clean & Care, Cerave SA Smoothing Cleanser

Två gånger under dagen tog jag bort sminket och jag använde samma produkter varje gång. På kvällen använde jag en favvorengöring från Cerave som har salicylsyra i sig.

Syratoner Indy Beauty Gentle Exfoliating Toner 3% PHA

Den här har jag använt en gång tidigare och tyckte inte om den. PHA ska vara en mild syra som jag inte brukar ha problem med. Just den här PHA-tonern kändes min hy irriterad av när jag tidigare testade.. hmm…

Dagkräm Shisedo Bio-Performance Bop Skin Serum Filler

Denna herrejössesdyra återfuktande krämen har jag använt i över två månader utan problem.

SPF Exuviance Sheer Daily Protector SPF 50, La Roche-Posay Anthelios UVMune 400 Invisible Fluid SPF50+

Det första solskyddet jag använde var från Exuviance. Snabbrecension på den: köp inte. Den har aldrig irriterat min hy men är som en färgad olja. Det andra solskyddet var klassiska Anthelios från La Roche-Posay. Den letade jag fram någonstans ur mina mörkaste gömmor med produkter. Oklart hur länge den flaskan har varit öppnad.. hmm..

Retinolminisar Dermalogica Dyanmic Skin Retinol Serum

Jag är van retinolanvändare så fuck nej att jag har sakta vant min hud vid serumet (som man ska göra). Detta ska vara ett snabbverkande dunderserum med tre olika sorters A-vitamin plus en ”A-vitaminbooster”. Oklart vad det sistnämnda är. När jag sökte på produkten så stod det så här i instruktionerna: ”Om kraftig uttorkning eller rodnad mot förmodan uppstår, upphör med användning tills huden lugnat sig.” Hmm….

Sminket

Här var det bara trogna favoriter. Jag har aldrig reagerat på en sminkprodukt men någon gång ska väl vara den första.

Slutsats: Jag har hårdretinolat huden i två veckor med noll infasning i min hudvårdsrutin. Sedan har jag på samma dag kört PHA-toner två gånger, rengöring med salicylsyra och använt solkräm som kan ha varit öppnad i allt från 6 till 48 månader.

Dom: Så otroligt jävla skyldig.

Dela detta inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *