Shopping

Den enda listan över vad man ska köpa i USA

Den enda listan över vad man ska köpa i USA

Min finaste BFF-syster är på semester i Florida. Snäll som hon är frågade hon om jag ville ha något från USA.

Jag funderade länge. Jag vill ju alltid ha saker. Gärna om jag kan göra ett klipp.

Nu blir det ekonomiblogg igen men jag minns nostalgiskt tiden då svenska kronan inte bottenskvalpade. En del av er liiiiite äldre kanske kommer ihåg att USA var ett shoppingparadis i början av 2010-talet. 2013 var shoppingen 27% billigare i New York än Stockholm.

[Här kommer lite ojande över den gamla goda tiden men det kommer en lista längre ned. Lovar.]

Under några år tog man med sig en tom resväska på flyget eller köpte en ny på plats. Sedan gick man helt bananer på Sephora, Neiman Marcus, Walgreens och Ulta. Mer eller mindre allt var fynd och det fanns märken som var totalt omöjliga att få tag på i Europa. Drunk Elephant var ett sådant hudvårdsmärke. Cetaphil och CeraVe var två budgetmärken som man kunde bunkra på sig. Josie Maran och araganolja var superhett men såldes inte i Europa (så vitt jag vet). Jag köpte 3 betala för 2 på stora dunkar av Redken-schampo och balsam. Philosophy var supertrendigt och jag suktade efter deras duschkrämer med dofter som Vanilla Cupcake. Jag älskade Hourglass, Urban decay och Make up forever och när jag var i USA blev det riktigt grisiga shoppingmaraton i olika malls.

Tiden då man ville vara Carrie och shoppa loss i New York. Gammal sparad bild från min Pinterest.

Numera går det mesta att få tag på, om inte i Sverige, så genom att beställa från Europa. Ofta använder jag CultBeauty. Där finns Tower28, Saie, Patrick Ta och såklart Charlotte Tilbury som aldrig verkar lanseras Sverige. Nästan allt beauty gurus på YouTube pratar om kan jag få tag på. Yay för globalism och kapitalism!

Så vad ska jag önska från USA? Med hjälp av amerikanska Sephoras hemsida och en valutaomvandlare kommer jag snabbt fram till att det finns inga klipp att göra. Det är bara att ge upp och torka tårarna med en värdelös svensk 20-lapp. Det finns dock fortfarande några produkter som är omöjliga att få tag på i Sverige och Europa. Tack EU:s regler för det! Listan är patetiskt kort men här kommer den.

Vad man ska köpa i USA trots att det är dyrt

Biologique Recherche P50 – Mytomspunnen syratoner som ska utföra mirakel samtidigt som den stinker ned badrummet. Originalet innehåller fenol (phenol) men EU var tråkiga och bannade den, så vill man ha originalet måste man ta sig till staterna.

Förbjuden stinkande toner

Sunday Riley – Ja, du kan köpa Sunday Riley på svenska Sephora men det finns en produkt som inte går att få tag på i Europa. Good gene har glykolsyra som aktiv ingrediens i EU men i USA är det mjölksyra. Jag har testat båda versionerna och tycker den amerikanska är överlägset bäst. I USA är det 7% mjölksyra och ett pH på 3, i Europa är det 7% glykol och 3% mjölksyra med ett pH på 3,5. EU är lite kinkiga och därför tvingades produkten formuleras om.

Bättre i USA

CeraVe – Detta är mitt absoluta favvomärke i klassen prisvärt. Jag äger ungefär allt de har lanserat i Sverige. I USA har de bland annat en serie för diabetiker och en mot eksem. De har en hel retinolserie som verkar väldigt intressant men det är deras produkter för ubertorr hud som väcker totalt ha-begär.

Ge mig!

Differin – Amerikanska apotek är svenska Läkemedelsverket värsta mardröm. Vill du ha superduper starka melatonin-tabletter? Javisst, här struntar vi i recept! Vill du ha förkylningsmedicin som gränsar till knark? Ta två för tre! Differin är en gel som dämpar acneinflammation och förhindrar att talgkörtlarna täpps till. Den innehåller en retinoidliknande substans kallad adapalen. I Sverige är Differin receptbelagd men det struntar jänkarna i. Intressant nog har franska apoteksmärket La Roche-Posay en mer eller mindre identisk gel som endast säljs i USA. Inte receptbelagd såklart.

Finns på ditt närmaste Walmart

Men igen, vad ska jag önska från USA? Det blir till slut mina älskade Calbee Snapea Crisps. De har ingen börjat importerat än (skandal!) och CultBeauty har struntat att ta in dem i sortimentet (kränkt!).

Borde börja massimporteras omedelbart

Det är sockerärtor som har pulveriserats, tillförts massa fett, friterats, rullats i kryddor och blivit kaloriproppade men härligt krispigt mumsiga. De är så långt från en sockerärta som man kan komma. Finns i flera smaker, alla är beroendeframkallande smaskiga.

Dela detta inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *