HudbehandlingarHudhälsaHudvårdUncategorized

Keratosis Pilaris – Vad är det och hur kan du arbeta med det?

Keratosis Pilaris – Vad är det och hur kan du arbeta med det?

Kärt barn har många namn och vissa av er känner kanske igen den här hudåkomman som jordgubbshud, permanent gåshud, kycklingskinn och så vidare. Det rätta namnet för de här små, hårda knottror som kan göra att din hud känns sträv på exempelvis överarmen är keratosis pilaris. Tänkte lyfta denna vanliga, men helt ofarliga, hudåkomma och hur jag börjat göra för att försöka få bukt på det.

Vad är keratosis pilaris?

Keratosis pilaris är en mycket vanlig och helt ofarlig hudåkomma som påverkar hudens utseende och känsla. Det orsakas av ett överskott av keratin, alltså proteinet som finns i hår och naglar. Hos personer med detta tillstånd byggs keratin upp i hårsäckarna, vilket leder till det karakteristiska ”gåshuds”-utseendet på huden. De små knottrorna kan då kännas torra och något sträva vid beröring. Vissa kan också uppleva en viss klåda i de drabbade områdena, som blir värre på vintern eller i takt med att huden blir torrare.

Keratosis pilaris tenderar att utvecklas på baksidan av överarmarna och framsidan av låren, men det kan också hittas på skinkorna, ryggen och bröstet. Sällan utvecklas det i ansiktet. Jag har det exempelvis på baksidan av överarmarna. ”Keratosis” hänvisar till överskottet av keratin i kroppen, medan ”pilaris” hänvisar till hårsäckarna.

Vi vet inte exakt varför vissa människor utvecklar keratosis pilaris, men det tros vara genetiskt. Keratosis pilaris är dock inte smittsamt på något sätt så du kan varken ge det till någon eller få det själv.

Hur kan du jobba med din KP?

Keratosis pilaris är vanligtvis inte något som kräver medicinsk behandling eftersom det inte är varesig skadligt eller smärtsamt. Jag har inte tänkt på min KP särskilt nämnvärt, det är inget jag besväras av och har alltid sagt att om någon lägger märke till det så pass att de vill anmärka på det så är de för nära mig. Däremot vill jag börja jobba på det nu innan bröllopet för att det inte ska vara förevigat i mina bröllopsfoton, haha. Ibland tar liksom ytligheten över, tyvärr 😅

Här är de steg jag tagit för att arbeta med min KP:
  • Syra drabbade områden
    Att skrubba sönder sin hud med skrubbhandske eller liknande är sällan en bra idé, speciellt inte om man har kp. Keratosis pilaris kan nästan förvärras av det. Kemisk peeling är the way to go. Syror kan hjälpa till att jämna ut, mjuka upp och platta ut knottrorna.
  • Milda tvålar och/eller tvålar med BHA
    Starka och kraftigt parfymerade tvålar kan irritera huden, så försök att välja milda och doftfria rengöringsmedel. Det gjorde stor skillnad för min del och jag upplevde att huden kändes mindre irriterad efter bytet. Jag varvar milda tvålar med en BHA-tvätt som jag tipsar om längst ner.
  • Sist men inte minst, återfukta huden till 1000
    Att hålla huden återfuktad är egentligen inget som kommer hjälpa få bukt på knottrorna som bildas av keratosis pilaris men det hjälper till att förbättra hudens utseende och motverka klåda och torrhet. Det finns dock krämer som innehåller antingen mjölksyra, glykolsyra, salicylsyra eller karbamid som kan arbeta på hudstrukturen. Satsa gärna på en kräm med BHA för att den går ner i porer och löser upp tilltäpptheter och har antibakteriella egenskaper.

När det gäller vilka produkter jag använt så har jag satsat på sånt som faller in i budget-kategorin. SA Smoothing Cleanser och SA Smoothing Cream från CeraVe är två favoriter eftersom de innehåller salicylsyra som går in på djupet och exfolierar effektivt. Sedan innehåller de även ceramider och hyaluronsyra för att hjälpa till att stärka hudbarriären. Båda har funkar finfint för min del och jag är sjukt nöjd med resultatet jag fått efter en månads användning ungefär. Syran jag kör på är Press&Glow från Medik8, en mildare PHA-syra för att inte gå på för hårt och binda ytterligare fukt till huden.

Kommer att lägga ut lite före- och efterbilder här så småningom, har en liten bit kvar innan jag är 100% nöjd med mina resultat bara. Se detta som en följetång, haha.

Dela detta inlägg

Vi är ett gäng bloggare som alla på olika sätt nördat ner oss i beauty. Nu har vi slagit våra kloka huvuden ihop och samlat våra bloggar på denna sida - Beautybloggare.se för tillsammans är vi starkare och kan ge dig som också är en beautynörd en direkt inblick i denna härliga värld ur flera olika perspektiv och personligheter.
Välkommen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *