Hudvård

Power couples – ingredienserna som tar varandra till nya höjder!

Power couples – ingredienserna som tar varandra till nya höjder!

(Inlägget innehåller annonslänkar)

Nu för tiden är det vanligt att ingredienser sätts på piedestal i marknadsföringen, gärna med markerat hur stor procentandel av produkten som består av den utsedda stjärningrediensen. Detta är enligt mig till viss del vilseledande då det skulle kunna göra att konsumenten tror att det enbart är stjärningrediensen man ska leta efter, och därmed väljer en annan produkt med samma ingrediens av samma koncentration men då ju såklart får en helt annan produkt. Sammansättningen är nyckeln till hur väl en ingrediens kommer prestera. Formuleringar och hur de olika ingredienserna samspelar i olika produkter är en svår och komplex kunskap som är svårbegriplig och som jag inte har kompetens att försöka förklara.

Om du är ovan användare rekommenderar jag att du rådgör med auktoriserad hudterapeut för vad som lämpar sig för just din hud. Alla bör unna sig besök hos en auktoriserad hudterapeut på regelbunden basis!

Däremot finns det vissa kombinationer av ingredienser som tydligt gör ett mycket bättre jobb tillsammans – ibland finns de i samma produkt och ibland kan man kombinera två för att få ett likvärdigt resultat. Det tänkte jag att vi skulle kolla närmre på idag, hudvårdens power couples!

Här följer några enkla och fantastiska kombinationer:

Vitamin C + Vitamin E – de båda antioxidanterna boostar effekten av varandra och ger därmed ett extra bra skydd mot de fria radikaler som kan bildas i huden p g a bland annat miljö och solljus vilket också i sig motverkar förtida nedbrytning av hudens kollagen och elastin (fyllighet och spänst).

Vitamin C + Ferulinsyra – även dessa är båda antioxidanter som boostar effekten av varandra. Just kombinationen med ferulinsyra förutom att skydda huden från nedbrytning även visar god effekt på t ex pigmenteringar såsom solfläckar eller pigmenteringar från t ex acneärr.

Ceramider + Glycerin – här har vi det ultimata paret för en återfuktad hud med en stark skyddsbarriär. Medan glycerin återfuktar och binder fukt i huden så står ceramiderna för murbruket i hudens barriär och kapslar in och håller ihop. En bra ceramidprodukt innehåller även fettsyror så här får man det bästa av fukt och fett tillsammans vilket alla hudtyper behöver – bara i olika fördelning.

Retinoider + Peptider – för den som vill arbeta med att boosta hudens nybildande av kollagen och elastin samtidigt som man får en extra stärkande effekt kan se god effekt av att kombinera dessa två. Båda arbetar med att bromsa förtida nedbrytning av huden men på olika sätt.

Retinoider + Niacinamid – denna kombo är guld för den med benägenhet för acne. Här jobbar vi med ärr, förebygger uppkomst samtidigt som vi också behandlar befintliga finnar och plitor.

BHA + Niacinamid – denna kombo riktar sig till samma användare som ovan. Medan BHA-syran jobbar djupt i porerna med att lösa upp fett och talg exfolieras ytan och niacinamid arbetar på att förminska synlighet av förstorade porer samtidigt som det också har en balanserande effekt och jobbar utjämnande på såväl hudens yta som på pigmenteringar.

Ceramider + Peptider – för den känsligare och lite torrare är detta en återuppbyggande och lugnande kombination som också arbetar långsiktigt för att bromsa hudens förtida åldrande.

BHA + Azealinsyra – detta är en guldkombination för den som vill arbeta med pigmenteringar och framför allt efter acneärr. Den balanserar upp och skapar dessutom en jämnare hudton och fungerar som en punktbehandlare på finnar.

Azealinsyra + Arbutin – här har vi en fantastisk kombo för den som vill arbeta med pigmenteringar primärt. Fungerar både på pigmenteringar från acneärr eller solskador.

Alla kombinationer gifter sig bäst om du också använder solskydd dagtid. Detta gäller året runt. Utan solskydd är det i princip att slänga pengarna i sjön att använda aktiva ingredienser.

Sedan finns det paren som visserligen för rätt användare kan fungera utmärkt men som ändå kommer med risken för irritation i huden, se därför upp med dessa kombos:

AHA/BHA + Retinol – här får man se upp med att det kan bli för mycket exfoliering på en gång samt att risken för irritation ökar då en exfoliering öppnar upp för att efterkommande produkter kan tränga djupare ner i hudens lager. Dock så fungerar denna kombination också för många, vana och tåligare användare.

Retinoider + Vitamin C – när dessa används i samma rutin kan de öka risken för känslighet och irritation. Därför kan det vara bra att använda vitamin C dagtid och retinoiderna i kvällsrutinen.

AHA/BHA + Vitamin C – även här så gör exfolierande produkt att efterkommande kan tränga djupare ner i hudens lager vilket bidrar till ökad risk för irritation när även nästkommande produkt är av aktivt slag. Även här kan vi få effekt av båda genom att använda vitamin C dagtid och syrorna kvällstid.

Här nedan tipsar jag om några produktfavoriter där en eller flera power couples ingår!

Fyra av mina favoriter med dessa power couples!

Kombinationen av vitamin C, E och Ferulinsyra får du i samma produkt med Dermaceutic TriVita C30 serum som är ett av mina bästa serum, du hittar den här! (annonslänk)

Ceramider tillsammans med glycerin och andra nödvändiga fettsyror finner du i Sunday Riley ICE ceramide moisturiser som är som ett fluffigt duntäcke för vinterhuden. Den finns här! (annonslänk)

Azealinsyra kombinerat med arbutin får du i höstens nya produkt från Dermaceutic. Den heter Dual+ och är ett lätt mjölkigt serum som jag tycker är så himla bra! Finns här! (annonslänk)

Niacinamid tillsammans med BHA finner du i produkten som enligt märket finns i nästan varje norrmans hem – Niactil 4% från Elixir Cosmeceuticals. Detta är en hybrid serum/gelkräm som är helt fantastisk. Du hinner den här! (annonslänk)

Har du testat någon av dessa eller har du hittat en egen power couple som funkar för dig? Berätta gärna.

Dela detta inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *