Hudvård

Den stora retinoidguiden

Den stora retinoidguiden

(Inlägget innehåller annonslänkar)

Retinoider, vitamin A – kärt barn har många namn som man säger. Hur som helst så är detta en av de mest beprövade resultatinriktade ingredienserna i hudvård och även en av mina personliga favoriter. Idag ska vi ta en djupdykning in i retinoidernas underbara värld!

Jag kommer i detta inlägg använda retinoider för de olika formerna av Vitamin A som används i hudvårdsprodukter. Jag kommer att gå in på de olika typerna och även tipsa om produkter med de dem samt vad som lämpar sig för vem. Rådgör gärna med auktoriserad hudterapeut om du är sugen på att börja med retinoider och vänj alltid in produkter med retinoider långsamt för att minska risk för irritation och skadad hudbarrär.

Innan vi djupdyker på själva faktan kring retinoider vill jag upplysa om att flera av de stora studierna kring retinoider och effekt på huden som gjordes för flera årtionden sedan gjordes på svarta fångar i amerikanska fängelser. Dessa försök gjordes utan samtycke och ur forskningssynpunkt väldigt oetiskt på alla sätt och vis. Dermatologen som ledde dessa försök hette Albert Klingman han har trots detta hyllats för sina upptäckter med preparatet Retin-A. Klingman och hans team stämdes men det blev ingen påföljd.

Retinoider har många fördelar och många olika hudtillstånd och hudtyper kan dra nytta av dem. Från början användes preparat med retinsyra (Retin-A/Tretinoin) för att behandla acne. Då upptäckte man även att substansen hade en mycket god effekt på både rynkor, pigmenteringar och hudstruktur. Retinoider är mycket små fettlösliga molekyler som tränger djupt ner i hudens lager där de fungerar cellkommunicerande. Bland annat får de cellförnyelsen att snabbas upp vilket leder till nybildande av kollagen och elastin.

Den verksamma formen av retinoider heter retinsyra och är en ingrediens som återfinns i receptbelagda preparat för att behandla bland annat acne och solskador. Alla andra former av retinoider säljs som hudvård och går att köpa både på salonger, kliniker, apotek och via olika webbutiker. Om du inte redan är van vid denna typ av produkter är det bra att ha kontakt med auktoriserad hudterapeut för rådgivning.

Alla andra typer av retinoider än retinsyra behöver konverteras till den verksamma formen för att kunna göra skillnad på huden. Detta är en process som sköts av sig själv efter att du applicerat produkten och generellt brukar man säga att ju fler konverteringar, desto svagare effekt men också mindre risk för irritation.

Retinol estrar är den form av retinoid som behöver konverteras flest gånger på huden och är därför mild att använda och en perfekt retinoid att starta med eller för den som har en känslighet i sin hud men som ändå vill ha retinoider för effekt på t ex talgproduktion eller gör att jobba med struktur och ålderstecken.

Retinol har länge varit den vanligaste formen av retinoider ute i handeln och har till sin nackdel att den ofta kan vara ganska irriterande för många. Dock finns det produkter med retinol med många olika koncentrationer vilket gör att det ändå går att passa produkter som passar såväl nybörjare som van användare.

Retinaldehyde är en nyare form av retinoid och är känd för att passa acnebenägen hy särskilt bra. Den sägs även vara snällare mot huden fastän den kräver färre steg för att konvertera till aktiv form på huden. Även retinaldehyde finns i många olika styrkor för att passa ett stort spann av användare.

Hybridprodukter där man blandar två eller fler av de olika typerna av retinoider eller helt enkelt skapat egna molekyler där de kombinerats har kommit de senaste åren.

Exempel på produkter:

Retinolderivat: Acasia skinnare nightly retinol super serum finns här (annonslänk)

Retinol: Exuviance super retinol concentrate finns här (annonslänk) och Neostrata repair complex (en personlig favorit!) finns här – annonslänk

Retinaldehyde: Medik 8 Crystal retinal finns i många styrkor i stegen 1,3,6,10 finns här (annonslänk) och Geek & Gorgeous A-Game som finns i två styrkor 0.5 och 1, finns här (ingen annonslänk)

Hybridprodukter: Medik8 R-Retinoate Intense (en annan av mina favoriter!) finns här (annonslänk) och Beauté Pacifique Créme Symbiotique Night finns här (annonslänk)

Några tips:

  • Retinoider ska alltid appliceras på torr, d v s icke fuktig hud. Vänta en stund efter att du tvättat eller lagt andra produkter. Detta minskar risken för irritation.
  • Vänj in långsamt, en gång i veckan, sedan två osv. Trappa upp långsamt om du har en aktiv produkt (gäller inte bara retinoider)
  • Gör den så kallade retinolmackan. Efter tvätt applicerar du en fuktkräm (viktigt att den inte i sig är aktiv), låter torka in, applicerar din retinolprodukt och lägger därefter ytterligare ett lager fuktkräm ovanpå.
  • Jobba barriärstärkande i dina andra rutiner för att minska risken för irritation och för en frisk hud med stark hudbarriär.
  • Använd inte andra aktiva ingredienser såsom syror i samma rutin om du inte specifikt fått det rådet från din hudterapeut.
  • Tålamod är din bästa vän på din hudresa, fina resultat går inte att stressa fram!

Har du testat retinoider och vilken är din bästa produkt? Tipsa gärna i kommentarerna.

Kram, Saralena

Dela detta inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *