Makeup

Skillnaden mellan contouring och bronzing

Du har säkert hört talas om både contour och bronzer, men vad är det egentligen som skiljer dessa åt? Båda kan användas till att förändra och förvandla vilket ansikte som helst, men de gör det på helt olika sätt. Låt oss prata om de olika teknikerna och dess produkter.

Contouring handlar om att forma och definiera ansiktets form. Man skulpterar och skapar former, jobbar fram skuggor för att slutligen få fram en benstruktur i ansiktet, till exempel en mer markerad käklinje, intrycket av högre kindben eller en smalare näsa. Man använder sig av matta nyanser med kalla toner (ingen verklig skugga är ju glansig eller skimrande och definitivt inte varmt brun). Det finns både krämprodukter och pudervarianter – smak och tycke avgör vad som passar dig bäst. Contouring är inte för alla och absolut ingenting var och varannan behöver använda till vardags (om man inte gärna vill förstås). Det här är främst en teknik man använder sig av på modevisningar, film, tv eller fotograferingar där det ofta förekommer stark ljussättning som gör att ett ansikte kan se lite ”platt” ut.

Bronzer imiterar den glöd och värme din hud får efter en solig sommardag. Solens strålar ger värme åt huden, därför använder man sig av varma toner som drar åt gult, rött och orange. Till skillnad från contour kan en bronzer vara matt eller full av härligt skimmer (en smaksak). En annan stor skillnad är att du inte behöver vara lika precis och noggrann vid appliceringen av en bronzer som du måste vara när du lägger contour. Solen träffar lite överallt; kinder, panna, näsa – stora, svepande rörelser ger ett mer naturligt resultat.


För att sammanfatta på enklast möjliga sätt kan man säga att contour är Kate Moss medan bronzer är Jennifer Lopez.

Dela detta inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *