Hudvård

Låt oss tala om dubbelrengöring

Dubbelrengöring är en del av din hudvårdsrutin som innebär att du rengör din hud två gånger, men med olika typer av rengöringsprodukter. Detta är en populär och effektiv metod som hjälper till att hålla huden ren, balanserad och förberedd för efterföljande produkter.

Först använder du en oljebaserad rengöringsprodukt (fett löser fett) för att ta bort smink, solskydd och överflödig olja från huden, följt av en vattenbaserad rengöringsprodukt för att ta bort eventuella rester och orenheter.

Låt oss bena ut vad du behöver i din dubbelrengöring:

  • Rengöringsbalm, är en oljebaserad rengöringsprodukt som används som första steg i rengöringen. Den har en balm-liknande konsistens som smälter när den appliceras på huden och hjälper till att lösa upp smuts, solskydd och makeup. Ett rengöringsbalm är ofta mjukt och skonsamt mot huden samtidigt som det ger en effektiv rengöring och är ett populärt alternativ i dubbelrengöringen.
  • Oljebaserad rengöring, rengör huden med hjälp av oljor och ersätter rengöringsbalm (du ska alltså inte använda både balm och olja). Oljerengöring är populär eftersom den effektivt tar bort smuts, solskydd och makeup utan att torka ut huden. Oljan kan dessutom hjälpa till att lösa upp orenheter i porerna samtidigt som den är skonsam, även för känslig hud.
  • Vattenbaserad rengöring, är en typ av rengöringsprodukt som innehåller vatten som huvudingrediens och används som andra steget (efter balm eller olja) i dubbelrengöringsmetoden för att ge en komplett och grundlig rengöring av huden. Vattenbaserad rengöring är vanligtvis i form av en gel, mousse eller skum och är utformad för att ta bort vattenlösliga föroreningar från huden, till exempel svett, smuts och vattenbaserad makeup som inte kan tas bort effektivt med oljebaserade rengöringar.
  • Ögonmakeupremover är inte tvunget nödvändig att använda, men om du gör det så används den som ett steg innan all annan rengöring. Det är en speciell produkt som är utformad för att ta bort ögonsmink på ett effektivt, men skonsamt sätt. Mascara, eyeliner och ögonskugga kan vara svårare att tvätta bort jämfört med vanligt ansiktssmink. Därför är det viktigt att använda en specifik ögonmakeupremover som är mild nog för den känsliga huden runt ögonen. Ögonmakeupremovers kommer i olika former, biphasic (tvåfas), oljebaserad eller vattenbaserad. En biphasic ögonmakeupremover består av två lager, vanligtvis en oljig och en vattenbaserad del, som blandas när du skakar flaskan. Detta hjälper till att effektivt lösa upp och ta bort vattenfast smink.
  • Micellärvatten är inte heller nödvändigt i din dubbelrengöring. Det är en mild, vattenbaserad lösning som används för att ta bort smink, orenheter och föroreningar från huden. Ett micellärvatten innehåller mikroskopiska partiklar kallade miceller som fungerar som små rengöringsmolekyler som effektivt fångar och avlägsnar smuts och makeup utan att du behöver gnugga eller skölja (detta tvistas det friskt om) bort produkten. Micellärvatten är populärt för sin enkelhet och inte minst för sin bekvämlighet, särskilt när du inte har tillgång till rinnande vatten eller vill ta bort makeup snabbt. Om du vill använda micellärvatten i din rengöringsrutin gör du det tillsammans med en oljebaserad rengöring. Jag använder det ofta till ställen som är svåra att komma åt ordentligt med rengöring och vatten utan att stänka ner hela badrummet, tillexempel bakom öron, på hals, nacke och dekolletage. Det är också perfekt att använda i hårfästet för att få bort rester av makeup.
Kom ihåg att alltid läsa på produkten hur du bäst använder den.

Jag gillar både balm och olja när det kommer till första steget i min rengöring. En riktigt härlig olja ska kännas lyxig och ge ett ”bra glid” på huden, som en spa-behandling hemma i det egna badrummet. Ett rengöringsbalm är dock mitt första (och enda?) val när jag ska resa någonstans, det stannar i burken och du behöver inte riskera att få olja i hela resväskan.


Jag är jättenyfiken på hur just din rengöringsrutin ser ut? Scrolla längst ner på sidan och svara i en kommentar. ❤️

Dela detta inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *