Makeup

Bronzer VS Contour

Jag brukar tycka att smink och hur en person sminkar sig har inga specifika regler. Alla sminkar sig utifrån det som passar dem och deras vardag eller hur dem lärt sig. Det är de som är så fantastiskt med smink att du kan vara kreativ och testa olika sätt lite som du vill. Vidare är det konstant tekniker som förnyas och förbättras, makeup artister som varit i branschen under många år delar med sig av sina hemligheter som tillåter en att ändra på sminkrutiner och testa nya rutiner. 

Dock är det vissa små detaljer som jag tycker inte borde förbises då det är viktiga detaljer inom just smink. Contour och bronzer är två detaljer som jag tycker är viktiga och vill därför förklara lite mer för er. 

Vill bara först understryka att vi alla är vackra precis som vi är och med detta inlägg menar jag inte att en person behöver ändra formen på sitt ansikte. Jag själv använder nästan aldrig contouring, men tycker det är roligt att leka med tekniken och även utmana min kreativa sida. 

Vi börjar med att dela upp dessa två kategorier. När vi inte har något smink så kan vi se att ansiktet har olika färger på olika områden. Men när vi exempelvis sminkar oss med foundation så blir ansiktet som en blank tavla och därför behöver vi lite annat för att framhäva och ge struktur till olika delar av ansiktet. 

Bronzer är en produkt som används för att värma upp ansiktet. Det kan förklaras som att du använder bronzer i områden i ansiktet , höga punkter i ansiktet, där du oftast brukar bli brun av solen. Bronzer produkter går åt det varmare hållet, alltså som en fin solkysst färg på ansiktet. 

Contouring är en metod som skulpterar ansiktet. Du kan med denna metod lura ögat lite och forma olika delar av ansiktet som du vill. Du kan framhäva dina kindben mer, göra näsan smalare eller bredare, kortare eller längre. Många använder även denna metod i lite mer dramatiska sminkningar som exempelvis inom film eller en halloween sminkning. Contour färger går åt det kallare hållet för att skapa skuggor i ansiktet. Tittar du på en contour färg så brukar färgen se ut som att ha lite grå nyans i sig vilket skapar en skugga. 

Vad brukar folk göra för fel när det kommer till dessa två metoder? Jo, många brukar använda bronzer färger när dem egentligen vill göra contouring. Självklart kan du använda lite mer varmare färger för att framhäva olika delar av ansiktet, många lyckas även forma exempelvis näsan på ett bra sätt med just bronzer färger. Dock är det väldigt viktigt att du kan arbeta rätt med produkten. Gör du inte detta så kan dem delarna du försökt framhäva/forma att se ”smutsiga” ut mer än skulpterade. Här är arbete med produkten väldigt viktig. 

Arbetet med en bronzer är mer enklare då du kan arbeta in produkter över större delar av ansiktet. En contour färg måste du arbeta på samma plats som du applicerar den för att den inte ska flytta sig för mycket. Detta för att skapa specifika former/skulptering i specifika områden. 

Du ska tänka att bronzer hamnar på höga punkter medans contour hamnar snäppet under den ytan för att skapa en skugga, alltså skulptera. 

Här är bild på en bronzer och en contour färg. Ni kan se första bilden som är produkterna och sedan andra bilden när jag har arbetat ut produkterna. 

Som ni ser väldigt tydligt är bronzer färg väldigt varm färg och en contour färg väldig kall färg. 

Innan jag visar dem olika metoderna i ansiktet får ni först se en bild på mig med enbart foundation, concealer och fixade bryn. Jag visar dessa metoder över min foundation. Det finns även många som sminkar sig med contour och bronzer under sin foundation för en mer naturlig resultat. 

Sedan har jag sminkat halva ansiktet med contour och halva ansiktet med bronzer. Ni kan tydligt se på bilderna skillnaden på dessa två olika sidor. Den sidan som är contour är väldigt skulpterad och mer skarpa linjer. Medans bronzer sidan är väldigt mjukt och varmare. Jag har även gjort contour på min näsa för att tydligt visa hur en contour färg skapar skuggor. Vidare ser ni när jag jobbat både med contour och bronzer på ena sidan vilken skillnad det gör.

Sen är frågan hur väljer du rätt färg i dessa metoder. 

En bronzer färg är väldigt lätt att välja då du ska tänka att det ska vara en nyans mörkare än din egna hudfärg. Det ska ge effekten av att du är lite brunare/bronzig/glowig i de områdena du vill framhäva så. 

En contour färg kan vara lite svårare beroende på din hudfärg. Ett tips kan vara att titta efter vissa skuggor i ansiktet. Många har både utan och med smink vissa skuggor i ansiktet, vid kindbenen, under käken, vid näsbenen, som har en specifik färg, den kan du matcha med en contour färg. Jag har väldig ljus hudfärg och mina skuggor visar exempelvis mot det gråa hållet vilket visar på att en ljusare gråare contour färg passar min hud. 

Annars finns det självklart otrolig kompetent personal på olika skönhetsbutiker som ni kan fråga om hjälp när det kommer till att välja rätt färg. 

Hoppas ni förstått skillnaden på dessa tekniker och lärt er något av detta inlägg. 

Kom ihåg ni är vackra exakt som ni är. 

All kärlek till er. 

Dela detta inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *