FavoriterHudhälsaProduktdissar

Långa fransar till varje pris?

Inlägget innehåller annonslänkar

Ögonfransserumen gjorde storartad entré på marknaden för ett antal år sedan men ganska snart började det uppdagas att dessa produkter också hade en lång lista av dåliga biverkningar och helt enkelt inte bara bjöd på långa, täta och vackra ögonfransar. Idag ska vi snacka om fransserum, de olika typerna och jag kommer tipsa om hur du får långa fina fransar utan att riskera irritation! Men vi tar det från början!

Vad är frans- och brynserum?

Frans- och eller brynserum är en kategori kosmetiska produkter vars syfte är att förlänga ett hårstrås normala cykel och därmed kunna göra att det blir längre. Resultatet av detta blir tätare och längre ögonfransar och ögonbryn då det därmed är fler hårstrån som sitter kvar samtidigt än vad som sker när kroppen sköter det på egen hand.

Men vad är problemet?

De ämnen som används och framför allt användes från början när denna typ av produkter först kom ut på marknaden visade sig ge en mängd olika både besvärande och farliga biverkningar. Vad sägs om missfärgning av ögats regnbågshinna (iris), missfärgning av ögonlocket, nedbrytning av fettdepåerna runt ögat (vilket leder till insjunkenhet) samt allergiska reaktioner och eksem? Ämnen som först förknippades med detta kallades Prostaglandiner men förbjöds på den europeiska marknaden 2013.

Om Prostaglandiner

Prostaglandiner är en form av hormonliknande ämnen som förekommer naturligt i kroppen. Den typ av Prostaglandiner som förekom i de första fransserumen (och som fortfarande finns på den utomeuropeiska marknaden) är av samma typ som används av läkemedelsindustrin i läkemedel för att behandla starr i ögat. En biverkning hos dessa patienter var att de också fick väldigt långa och täta ögonfransar och vips föddes idén om det första fransserumet. Allt hade ju varit toppen så långt om det nu inte också vore för att det inte var den enda biverkningen som medföljde.

Om Prostaglandinanaloger

Eftersom Prostaglandinerna förbjöds av EU 2013 och dessa produkter togs bort från marknaden började flertal tillverkare att leta efter nya vägar. Vissa av dem genom att utforska effekterna hos t ex peptider och liknande ämnen och andra genom att helt enkelt jobba med marginella förändringar i den molekylära strukturen hos prostaglandinerna för att få samma effekter – men också använda ett ämne som inte var förbjudet. Tänk lite samma princip som fentanyl vs. Fentanylanalogerna som orsakade stora skandaler för ett par år sedan, dock inte lika dramatiska påföljder såklart. Dessa kallas för prostaglandinanaloger och går under ett flertal namn i ingredienslistorna, vanligast är: Isopropyl cloprostenate, Dechloro dihydroxy diflouro ethylcloprostenolamide och Ethyl tafluprostamide. (Fler av dessa samt prostaglandinerna finns listade i inlägget på min Instagram!)

Jag har flertalet gånger försökt få någon form av kommentar från varumärken som använder dessa ingredienser, inte helt förvånande så har ingen velat bemöta kritiken och svara utan bara lagt locket på. Det finns även berättelser om hur de slutat svara sina egna återförsäljare när de fått frågor kring detta ämne vilket i sig känns skrämmande och helt sjukt.

Några av de mest kända fransserumen som innehåller prostaglandinanaloger och därmed medför en risk för dessa biverkningar

Dessa serum innehåller alla prostaglandinanaloger och därför rekommenderar jag inte något av dem. Jag personligen har fått extrema allergiska besvär av att använda fransserum innehållande prostaglandinanaloger och sedan jag skrev mitt inlägg på Instagram på ämnet har jag kontaktats av fler än 100 personer som fått liknande besvär och reaktioner. Tänk på att alltid anmäla denna typ av biverkningar till Läkemedelsverket, använd det länkade formuläret. Det är också vanligt att biverkningarna kommer först efter ett antal månader av användning så som det gjorde för mig när jag testade Xlash.

Inget jag skulle rekommendera i upplevelseväg.

Men som ett härligt paket av goda nyheter så finns det även serum som både fungerar och som är helt fria från prostaglandinanaloger! Sedan jag skrev inlägget har jag testat och jag har hittat två stycken som båda verkligen ger fina resultat! De kommer från svenska märkena Lenoites och Sweed och ni kan hitta dem genom respektive länk (annonslänkar).

Jag har inte mascara på någon av bilderna. Vad tycker du om resultatet?

Har du hört talas om prostaglandinanaloger och använder du fransserum? Dela gärna med dig av erfarenheter gällande både resultat och eventuella biverkningar!

Dela detta inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *