SundayShelfie

  • Kroppens mest utsatta delar

    Våra händer är en av de mest utsatta delarna av vår kropp. Vi använder dem ständigt i vårt dagliga liv, men vi tenderar att glömma bort att ta hand om dem ordentligt. Oavsett om du är en arbetare som använder verktyg och utsätts för hårda kemikalier eller en kontorsarbetare som sitter framför en dator hela dagen, så förtjänar dina händer extra kärlek och omsorg. En bra handkräm kan vara din bästa vän när det gäller att hålla dina händer mjuka, återfuktade och skyddade.

    Jag behöver definitivt all hjälp jag kan få med att hålla mina händer mjuka, återfuktade och skyddade eftersom jag är en manisk handtvättare. Det är något som verkligen eskalerade under pandemin och lever kvar än idag. Så, vi kan lugn konstatera att mina händer sett riktigt bull ut i perioder och inget jag provat genom åren har hjälpt mer än tillfälligt. Känner du igen dig i något av detta så kan jag dock trösta med att jag numera hittat en kombo som gjort stor skillnad! Vi snackar total GAME CHANGER. Åh, önskar jag hade för- och efterbilder men jag trodde inte på det och nu får jag äta mina ord.

    Att bara slänga på handkräm gör väldigt lite, för min del åtminstone, om jag inte har ett lager fukt att låsa in under så jag kör på en fuktgivande mist och smörjer därefter in handkrämen för att låsa in fuktboosten som misten ger mina händer. Misten jag använder nu är The Must Mist från MANTLE, men vilken fuktgivande mist som helst bör funka fint och anledningen kring varför jag använder Must Mist är helt enkelt för att jag inte gillar hur den känns i ansiktet, haha. På händerna känns den däremot hur fin som helst! Hade dock inte köpt en så pass dyr mist enbart för händerna om jag inte redan hade köpt den för att testa av andra anledningar.

    Däremot är Cicaplast handkrämen från La Roche-Posay en must-have för min del. Den kommer jag att köpa om och om igen, den är ljuvlig och jag har tvingat på alla i min närhet att köpa på sig den. Den lugnar irriterad hud och lägger sig som ett bomullslager runt händerna utan att kännas klibbig. Klibbiga handkrämer är ju en big no-no för mig och får mig bara att vilja tvätta händerna ännu mer, vilket motverkar hela syftet liksom. Den här tickar alla boxar och att jag har en i jobbväskan, en på nattduksbordet och en i min vardagsväska säger väl egentligen allt?

    Har ni provat att använda en fuktgivande mist under er handkräm tidigare eller är det något ni kanske kommer prova framöver?

  • Beauty mot stress

    Jag har märkt att när jag har stressiga eller tuffa perioder i livet, typ som jag har nu, så vänder jag mig alltid till allt som rör beauty (och böcker) som lite tröst. Min hudvårdsrutin blir nästan som en snuttefilt i sådana lägen och den där stunden i badrummet med alla krämer eller vid köksbordet med allt smink ger mig lugn.

    Har funderat lite kring varför det är så, för jag vet många som känner precis tvärtom när de är stressade, och jag har nog kommit fram till två anledningar som bidrar till att allt som rör skönhet fungerar så för mig:

    1. Det är en fast rutin när annat runt omkring kanske känns kaos.
      Att ta tid för en hudvårdsrutin är en del av en chill rutin för mig som hjälper till att minska stressnivåerna. Genom att göra min hudvårdsrutin till en regelbunden del av dagen skapar det en känsla av rutin och stabilitet som ofta bidrar till att lugna mitt sinne. Det behöver inte alltid innebära att jag kör en 20 stegs rutin utan ibland kör jag bara tvätt och kräm – and that’s good enough liksom.
    2. Det är en chans till total avkoppling.
      Hudvårdsrutinen, sminkstunden eller måla naglarna är min tid. Att massera ansiktet med rengöringsmedel, applicera fuktighetskräm eller ansiktsmask kan hjälpa till att frigöra spänningar och stress i ansiktsmusklerna. Detta kan bidra till att minska spänningar i hela kroppen och öka avkopplingen och trust me, det finns inte mycket som är bättre än att sitta i badrummet och massera ansiktet (speciellt käkmusklerna) efter en lång dag. Att fokusera på sminket eller nagellackningens process och rörelser blir lite som att öva mindfulness och närvaro i nuet för mig, vilket har visat sig vara en effektiv teknik för att hantera stress och sluta tänka för en stund.

    Det kan låta så trivialt, och det är absolut ingen permanent lösning på stress och ångest, men när mycket känns stort och rörigt är det ganska skönt att kunna hitta lugn i det lilla och enkla. Jag vet inte, jag kanske är i minoritet när det gäller att använda mina skönhetsprodukter som substitut för stressbollar men hey, if it ain’t broke, don’t fix it.

    Hur brukar ni se på er hudvårdsrutin när ni är inne i en kaosig period?

  • God hudhälsa startar vid rengöringen – min rengöringsduo

    Jag har funderat en ganska mycket på vilken del av min hudvårdsrutin jag uppskattar mest och jag måste nog erkänna att rengöringen är uppe i toppen. 

    Det är något visst med att se dagens smink, SPF och stress bara smälta bort från ansiktet – bokstavligt talat, haha. Kan stå och massera rengöringen i ansiktet i evigheter, ingen annan del av min rutin tar så lång tid och på ett sätt kanske det är bra. En ren hud är ju också grunden för nästkommande produkter.

    Genom åren har jag blivit ganska petig med hur jag vill att min hud ska kännas efter att jag tagit bort smink och rengjort, dubbelrengöring är till exempel ett måste på kvällen men huden får absolut inte kännas ”squeaky clean”. Ren men inte uttorkad är mina ledord. 

    Efter graviditeten började huden balla ur en del, som det gör på en del, och jag gick från att huden lutade åt det fetare hållet till att känna mig torrare än Sahara öknen emellanåt. De rengöringar jag en gång älskat började plötsligt torka ut min hud och lämnade mig med en stram, irriterande känsla efter tvätt. Fick därför tänka om och det leder oss till den rengöringsduo jag numera använder varje kväll. 

    Dr. Dennis Gross Hyaluronic Marine Meltaway Cleanser och Mantle The Magic Milk är en kombo som tar bort smink och SPF utan att torka ut min hy. Att jag kan stå i en evighet och massera runt dem i ansiktet är också ett stort plus i kanten. 

    Dr. Dennis Gross Hyaluronic Marine Meltaway Cleanser marknadsförs som en universell rengöring, men jag upplever att den gör sig bäst som en förstarengöring, eller precleanse, eftersom den lämnar en lätt hinna efter sig. Den är dock väldigt bra på att bryta ner smink, smuts och SPF. Jag har testat den på vattenfast mascara och läpprodukter och den fungerar utmärkt till det. De dagar jag känner mig torr eller bara behöver vara extra snäll mot huden så använder jag den här som första steg (andra dagar när det behöver gå snabbt använder jag en rengöring från La Roche-Posay). 

    Hyaluronic Marine Meltaway Cleanser innehåller en cocktail av hyaluronsyra, marina alger, kiwi och aloe vera i kombination med något Dr Dennis Gross kallar ”Oil-Free Cleansing Complex” och känns verkligen återfuktande på huden. Som sagt, jag upplever att den lämnar en lätt hinna på huden men är du supertorr konstant så kanske du inte upplever det så. Oavsett, så har den bidragit till att ta min rengöringsrutin till en ny nivå. Bara doften gör mig lugn typ! 

    Mantle The Magic Milk är min andrarengöring på kvällen och även det jag använder på morgonen. Låt mig börja med doften, alltså den doftar citronmaräng och gör mig glad ända in i själen. Jag vet att det inte ska vara en avgörande faktor, men doft är så viktigt för mig och är en stor del av avslappningsprocessen när jag kör min hudvårdsrutin om kvällarna. Det är liksom ”min” tid. 

    The Magic Milk innehåller CBD, havreextrakt och fruktenzymer från papaya och mango. Här finns också godingar som glycerin, mandeololja, skvalan och rosmarinextrakt. Det är en återfuktande rengöring som ger näring och förbättrar hudens naturliga balans. Den är inte särskilt bra på att ta bort smink men har det där lilla extra jag eftersöker i min andrarengöring. Den lämnar min hud ren och balanserad. 

    Det är så intressant, för några år sen hade jag nog aldrig sagt att rengöringen var min favoritdel av hudvårdsrutinen. Med åren har jag dock blivit klokare och insett att god hudhälsa startar just där i det första steget. 

    Blev lite nyfiken nu, vilken del av din hudvårdsrutin gillar du mest? 

  • Keratosis Pilaris – Vad är det och hur kan du arbeta med det?

    Kärt barn har många namn och vissa av er känner kanske igen den här hudåkomman som jordgubbshud, permanent gåshud, kycklingskinn och så vidare. Det rätta namnet för de här små, hårda knottror som kan göra att din hud känns sträv på exempelvis överarmen är keratosis pilaris. Tänkte lyfta denna vanliga, men helt ofarliga, hudåkomma och hur jag börjat göra för att försöka få bukt på det.

    Vad är keratosis pilaris?

    Keratosis pilaris är en mycket vanlig och helt ofarlig hudåkomma som påverkar hudens utseende och känsla. Det orsakas av ett överskott av keratin, alltså proteinet som finns i hår och naglar. Hos personer med detta tillstånd byggs keratin upp i hårsäckarna, vilket leder till det karakteristiska “gåshuds”-utseendet på huden. De små knottrorna kan då kännas torra och något sträva vid beröring. Vissa kan också uppleva en viss klåda i de drabbade områdena, som blir värre på vintern eller i takt med att huden blir torrare.

    Keratosis pilaris tenderar att utvecklas på baksidan av överarmarna och framsidan av låren, men det kan också hittas på skinkorna, ryggen och bröstet. Sällan utvecklas det i ansiktet. Jag har det exempelvis på baksidan av överarmarna. “Keratosis” hänvisar till överskottet av keratin i kroppen, medan “pilaris” hänvisar till hårsäckarna.

    Vi vet inte exakt varför vissa människor utvecklar keratosis pilaris, men det tros vara genetiskt. Keratosis pilaris är dock inte smittsamt på något sätt så du kan varken ge det till någon eller få det själv.

    Hur kan du jobba med din KP?

    Keratosis pilaris är vanligtvis inte något som kräver medicinsk behandling eftersom det inte är varesig skadligt eller smärtsamt. Jag har inte tänkt på min KP särskilt nämnvärt, det är inget jag besväras av och har alltid sagt att om någon lägger märke till det så pass att de vill anmärka på det så är de för nära mig. Däremot vill jag börja jobba på det nu innan bröllopet för att det inte ska vara förevigat i mina bröllopsfoton, haha. Ibland tar liksom ytligheten över, tyvärr 😅

    Här är de steg jag tagit för att arbeta med min KP:
    • Syra drabbade områden
      Att skrubba sönder sin hud med skrubbhandske eller liknande är sällan en bra idé, speciellt inte om man har kp. Keratosis pilaris kan nästan förvärras av det. Kemisk peeling är the way to go. Syror kan hjälpa till att jämna ut, mjuka upp och platta ut knottrorna.
    • Milda tvålar och/eller tvålar med BHA
      Starka och kraftigt parfymerade tvålar kan irritera huden, så försök att välja milda och doftfria rengöringsmedel. Det gjorde stor skillnad för min del och jag upplevde att huden kändes mindre irriterad efter bytet. Jag varvar milda tvålar med en BHA-tvätt som jag tipsar om längst ner.
    • Sist men inte minst, återfukta huden till 1000
      Att hålla huden återfuktad är egentligen inget som kommer hjälpa få bukt på knottrorna som bildas av keratosis pilaris men det hjälper till att förbättra hudens utseende och motverka klåda och torrhet. Det finns dock krämer som innehåller antingen mjölksyra, glykolsyra, salicylsyra eller karbamid som kan arbeta på hudstrukturen. Satsa gärna på en kräm med BHA för att den går ner i porer och löser upp tilltäpptheter och har antibakteriella egenskaper.

    När det gäller vilka produkter jag använt så har jag satsat på sånt som faller in i budget-kategorin. SA Smoothing Cleanser och SA Smoothing Cream från CeraVe är två favoriter eftersom de innehåller salicylsyra som går in på djupet och exfolierar effektivt. Sedan innehåller de även ceramider och hyaluronsyra för att hjälpa till att stärka hudbarriären. Båda har funkar finfint för min del och jag är sjukt nöjd med resultatet jag fått efter en månads användning ungefär. Syran jag kör på är Press&Glow från Medik8, en mildare PHA-syra för att inte gå på för hårt och binda ytterligare fukt till huden.

    Kommer att lägga ut lite före- och efterbilder här så småningom, har en liten bit kvar innan jag är 100% nöjd med mina resultat bara. Se detta som en följetång, haha.

  • Syror i hudvård: Vad är AHA, BHA och PHA?

    Inlägget innehåller annonslänkar

    De allra flesta beautynördar känner säkert till AHA, BHA och PHA, men det finns kanske fortfarande en del av oss som känner sig lite förvirrade och osäkra på vad de olika syrorna har för effekt på huden. Vilken syra passar bäst för en känslig hud, vilken jobbar bäst på hyperpigmenteringar och vilken syra kan hjälpa till att få bukt på tilltäppta porer och finnar?

    I detta inlägg tänkte jag, i egenskap av skönhetsentusiast, bryta ner de olika syrorna och förklara de utifrån mina bästa förmågor. TL;DR och produkttips finns längst ner i inlägget.

    Vad är AHA?

    AHA är en förkortning för Alpha Hydroxy Acid och består av olika syror. De olika syrorna är vattenlösliga och har keratolytiska/exfolierande egenskaper. AHA-syror hjälper till att eliminera döda hudceller och påskynda cellförnyelsen, samtidigt som de hjälper huden att binda fukt till sig. De är därför generellt mer lämpade för torr hud och/eller en hud med hyperpigmentering. Det finns 6 syror som i huvudsak faller in under kategorin AHA. De är glykolsyra, mjölksyra, vinsyra, citronsyra, äppelsyra och mandelsyra. Nedan kommer en kort förklaring av de tre vanligast förekommande AHA-syrorna på marknaden, hade dock kunnat sitta hela natten och bara skriva om AHA-syror, haha.  

    Glykolsyra (glycolic acid)

    Av alla AHA -syror är glykolsyra, som framställs ur sockerrör, den mest effektiva, eftersom den har minsta molekylen och kan verka djupare in i huden. Den hjälper till att förfina hudens struktur och ger lyster till hyn. Glykolsyra har också en lätt minskande effekt på talgproduktionen.

    Mjölksyra (lactic acid)

    Mjölksyran framställs ur sura mjölkprodukter och jästa frukter. Den är mildare än glykolsyran, men fortfarande väldigt effektiv. Mjölksyran har en antibakteriell effekt och passar därför till en obalanserad eller fetare hy då den kan vara effektiv mot exempelvis akne. Likt glykolsyran är mjölksyran  utmärkt naturligt fuktbevarande medel: det drar till sig vatten och håller det kvar i huden.

    Mandelsyra (mandelic acid)

    Mandelsyra utvinns, som namnet skvallarar om, från mandeln. Det är en av de mjukaste AHA-syrorna eftersom dess molekylstorlek är större än andra syror och därför penetrerar den inte lika djupt in i huden. Den verkar mer på ytan och är därför mindre irriterande än andra mer intensiva syror och är effektiv mot hyperpigmenteringar.

    Vilken AHA-syra ska jag använda?

    Kort sagt, så är Glykolsyra den starkaste av alla AHA-syror (minst molekylstorlek och verkar därför djupare i huden), medan mjölksyra är något mildare och mandelsyra passar för en lite känsligare hud. Överlag säger man att AHA-syra passar en torr eller mogen hud dock. Precis som med all annan hudvård får man således prova sig fram, det som passar mig passar inte dig osv.

    Vad är BHA?

    BHA är en förkortning för Beta Hydroxy Acid. Det finns bara en BHA-syra och det är salicylsyra (salicylic acid) som utvinns ur bland annat pilträd och är fettlöslig.

    Likt AHA-syran har BHA exfolierande egenskaper och påskyndar cellförnyelsen, i viss mån. Det som BHA-syra gör bäst är dock att lösa talg, smuts och fett i porerna och fungerar därför utmärkt till en oren hud. Den verkar anti-inflammatoriskt på huden och funkar därför bra mot akne och problemhud som är inflammerad då den bidrar med en viss lugnande effekt.

    BHA-syra används med fördel som punktbehandling eller lokalt på eventuella problemområden. Den här syran är snäppet mindre irriterande för huden, trots att den går in på djupet i porerna, i jämförelse med AHA-syra. Däremot bör en känslig hud testa sig fram – nästan mitt livs mantra.

    Vad är PHA?

    PHA är en förkortning för Poly Hydroxy Acid och är en av de nyare syrorna. Precis som AHA- och BHA-syra ger PHA huden fin lyster då den exfolierande samtidigt som den binder fukt. PHA-syra är också en antioxidant och hjälper till att skydda huden mot yttre påfrestningar och skador. Den har betydligt större molekyler än AHA och penetrar huden långsammare vilket bidrar till att den inte är lika irriterande för huden.

    Det finns lite olika PHA-syror och nedan kommer en breakdown av de två vanligaste:

    Laktobionsyra (lactobionic acid)

    Laktobionsyra utvinns ur mjölksocker och verkar för att återställa fuktbalansen i huden. Hjälper till att minska nedbrytningen av kollagen och är effektiv mot tecken på åldrande.

    Glukonolakton (gluconolactone)

    Glukonolakton förekommer naturligt i kroppen. Det är en kraftfull antioxidant som, likt laktobionsyra, är återfuktande och stärker hudbarriären.

    Har din hud svårt för AHA- och/eller BHA-syra så kan PHA vara ett alternativ. Den sägs nämligen funka fint för torra och känsliga hudtillstånd som eksem och rosacea. En personlig favorit för min del eftersom min hud klarar av den fler kvällar i veckan jämfört med vad den pallar AHA eller BHA.

    Viktigt att veta innan du börjar använda syror

    1. Syror ökar hudens fotosensibilitetsom kan leda till ökad hyperpigmentering om det inte sköts på rätt sätt. Av den anledningen är det extra viktigt att använda solskydd, med minst SPF 30, när du vistas utomhus. SPF ska visserligen användas all day every day, men det förutsätter jag att ni redan vet.
    2. Många syror är bra på att binda fukt, men i för stora doser är det lätt att det motsatta upplevs och syrorna har en uttorkande effekt istället. AHA är även mer benägen att skapa irritation på grund av mindre molekylstorlek, jämfört med BHA- och PHA-syra som även har lite antiinflammatoriska egenskaper utöver en större molekylstorlek.

    Kort sagt, skynda långsamt med syror så att du inte stör hudens naturliga bakterieflora och bryter ner din hudbarriär. Testa dig fram, men backa vid minsta tecken på irritation och låt huden vila från aktiva ingredienser ett tag. Lyssna på din hud, typ regel nummer 1 och något jag önskar att jag hade fått inpräntat i huvudet när jag först började med hudvård.

    Produkttips

    Här kommer några av mina favoriter inom respektive syra-kategori. De här har jag själv använt vid olika stadier i livet och de gjorde magi för min hud, så kanske lyckas de göra detsamma för din.

    By Wishtrend Mandelic Acid 5% Skin Prep Water (annonslänk) – en mildare AHA-syra i och med att det är mandelsyra. Använder den max två gånger i veckan, trots att den är mildare så är den fortfarande ganska stark och min hud kan inte hantera att jag använder den för ofta. Tråkigt nog, för den gör underverk för mina gamla finnmärken.

    COSRX BHA Blackhead Power Liquid (annonslänk) – Jag vet att alla hoppar direkt till Paula’s Choice när man tänker på BHA, men jag vill argumentera för att den här är bättre. Upplever att den här inte torkar ut och irriterar min hud på samma sätt som PC’s. Gillar du inte PC’s BHA så kan den här alltså vara värt ett försök! Jag använder oftast den som en punktbehandling om jag får typ en jättefinne.

    Medik8 PRESS & GLOW™ (annonslänk) – Mild, mysig PHA som gör vad den ska. Min syster som har rosacea använder den här utan problem och för min del så är den en räddare i nöden när jag är yttorr, fnasig och tråkig men huden inte pallar starkare syror.

    Alright, det var det hela. Jag var nog lite naiv som trodde att detta skulle kunna bli ett relativt kortfattat inlägg, haha. Vill avslutningsvis gärna veta om du använder syror i din hudvårdsrutin (glöm inte säga vilka) eller om du fortfarande inte vågat dig på det ännu.