HudhälsaHudvård

Syror i hudvård: Vad är AHA, BHA och PHA?

Syror i hudvård: Vad är AHA, BHA och PHA?

Inlägget innehåller annonslänkar

De allra flesta beautynördar känner säkert till AHA, BHA och PHA, men det finns kanske fortfarande en del av oss som känner sig lite förvirrade och osäkra på vad de olika syrorna har för effekt på huden. Vilken syra passar bäst för en känslig hud, vilken jobbar bäst på hyperpigmenteringar och vilken syra kan hjälpa till att få bukt på tilltäppta porer och finnar?

I detta inlägg tänkte jag, i egenskap av skönhetsentusiast, bryta ner de olika syrorna och förklara de utifrån mina bästa förmågor. TL;DR och produkttips finns längst ner i inlägget.

Vad är AHA?

AHA är en förkortning för Alpha Hydroxy Acid och består av olika syror. De olika syrorna är vattenlösliga och har keratolytiska/exfolierande egenskaper. AHA-syror hjälper till att eliminera döda hudceller och påskynda cellförnyelsen, samtidigt som de hjälper huden att binda fukt till sig. De är därför generellt mer lämpade för torr hud och/eller en hud med hyperpigmentering. Det finns 6 syror som i huvudsak faller in under kategorin AHA. De är glykolsyra, mjölksyra, vinsyra, citronsyra, äppelsyra och mandelsyra. Nedan kommer en kort förklaring av de tre vanligast förekommande AHA-syrorna på marknaden, hade dock kunnat sitta hela natten och bara skriva om AHA-syror, haha.  

Glykolsyra (glycolic acid)

Av alla AHA -syror är glykolsyra, som framställs ur sockerrör, den mest effektiva, eftersom den har minsta molekylen och kan verka djupare in i huden. Den hjälper till att förfina hudens struktur och ger lyster till hyn. Glykolsyra har också en lätt minskande effekt på talgproduktionen.

Mjölksyra (lactic acid)

Mjölksyran framställs ur sura mjölkprodukter och jästa frukter. Den är mildare än glykolsyran, men fortfarande väldigt effektiv. Mjölksyran har en antibakteriell effekt och passar därför till en obalanserad eller fetare hy då den kan vara effektiv mot exempelvis akne. Likt glykolsyran är mjölksyran  utmärkt naturligt fuktbevarande medel: det drar till sig vatten och håller det kvar i huden.

Mandelsyra (mandelic acid)

Mandelsyra utvinns, som namnet skvallarar om, från mandeln. Det är en av de mjukaste AHA-syrorna eftersom dess molekylstorlek är större än andra syror och därför penetrerar den inte lika djupt in i huden. Den verkar mer på ytan och är därför mindre irriterande än andra mer intensiva syror och är effektiv mot hyperpigmenteringar.

Vilken AHA-syra ska jag använda?

Kort sagt, så är Glykolsyra den starkaste av alla AHA-syror (minst molekylstorlek och verkar därför djupare i huden), medan mjölksyra är något mildare och mandelsyra passar för en lite känsligare hud. Överlag säger man att AHA-syra passar en torr eller mogen hud dock. Precis som med all annan hudvård får man således prova sig fram, det som passar mig passar inte dig osv.

Vad är BHA?

BHA är en förkortning för Beta Hydroxy Acid. Det finns bara en BHA-syra och det är salicylsyra (salicylic acid) som utvinns ur bland annat pilträd och är fettlöslig.

Likt AHA-syran har BHA exfolierande egenskaper och påskyndar cellförnyelsen, i viss mån. Det som BHA-syra gör bäst är dock att lösa talg, smuts och fett i porerna och fungerar därför utmärkt till en oren hud. Den verkar anti-inflammatoriskt på huden och funkar därför bra mot akne och problemhud som är inflammerad då den bidrar med en viss lugnande effekt.

BHA-syra används med fördel som punktbehandling eller lokalt på eventuella problemområden. Den här syran är snäppet mindre irriterande för huden, trots att den går in på djupet i porerna, i jämförelse med AHA-syra. Däremot bör en känslig hud testa sig fram – nästan mitt livs mantra.

Vad är PHA?

PHA är en förkortning för Poly Hydroxy Acid och är en av de nyare syrorna. Precis som AHA- och BHA-syra ger PHA huden fin lyster då den exfolierande samtidigt som den binder fukt. PHA-syra är också en antioxidant och hjälper till att skydda huden mot yttre påfrestningar och skador. Den har betydligt större molekyler än AHA och penetrar huden långsammare vilket bidrar till att den inte är lika irriterande för huden.

Det finns lite olika PHA-syror och nedan kommer en breakdown av de två vanligaste:

Laktobionsyra (lactobionic acid)

Laktobionsyra utvinns ur mjölksocker och verkar för att återställa fuktbalansen i huden. Hjälper till att minska nedbrytningen av kollagen och är effektiv mot tecken på åldrande.

Glukonolakton (gluconolactone)

Glukonolakton förekommer naturligt i kroppen. Det är en kraftfull antioxidant som, likt laktobionsyra, är återfuktande och stärker hudbarriären.

Har din hud svårt för AHA- och/eller BHA-syra så kan PHA vara ett alternativ. Den sägs nämligen funka fint för torra och känsliga hudtillstånd som eksem och rosacea. En personlig favorit för min del eftersom min hud klarar av den fler kvällar i veckan jämfört med vad den pallar AHA eller BHA.

Viktigt att veta innan du börjar använda syror

  1. Syror ökar hudens fotosensibilitetsom kan leda till ökad hyperpigmentering om det inte sköts på rätt sätt. Av den anledningen är det extra viktigt att använda solskydd, med minst SPF 30, när du vistas utomhus. SPF ska visserligen användas all day every day, men det förutsätter jag att ni redan vet.
  2. Många syror är bra på att binda fukt, men i för stora doser är det lätt att det motsatta upplevs och syrorna har en uttorkande effekt istället. AHA är även mer benägen att skapa irritation på grund av mindre molekylstorlek, jämfört med BHA- och PHA-syra som även har lite antiinflammatoriska egenskaper utöver en större molekylstorlek.

Kort sagt, skynda långsamt med syror så att du inte stör hudens naturliga bakterieflora och bryter ner din hudbarriär. Testa dig fram, men backa vid minsta tecken på irritation och låt huden vila från aktiva ingredienser ett tag. Lyssna på din hud, typ regel nummer 1 och något jag önskar att jag hade fått inpräntat i huvudet när jag först började med hudvård.

Produkttips

Här kommer några av mina favoriter inom respektive syra-kategori. De här har jag själv använt vid olika stadier i livet och de gjorde magi för min hud, så kanske lyckas de göra detsamma för din.

By Wishtrend Mandelic Acid 5% Skin Prep Water (annonslänk) – en mildare AHA-syra i och med att det är mandelsyra. Använder den max två gånger i veckan, trots att den är mildare så är den fortfarande ganska stark och min hud kan inte hantera att jag använder den för ofta. Tråkigt nog, för den gör underverk för mina gamla finnmärken.

COSRX BHA Blackhead Power Liquid (annonslänk) – Jag vet att alla hoppar direkt till Paula’s Choice när man tänker på BHA, men jag vill argumentera för att den här är bättre. Upplever att den här inte torkar ut och irriterar min hud på samma sätt som PC’s. Gillar du inte PC’s BHA så kan den här alltså vara värt ett försök! Jag använder oftast den som en punktbehandling om jag får typ en jättefinne.

Medik8 PRESS & GLOW™ (annonslänk) – Mild, mysig PHA som gör vad den ska. Min syster som har rosacea använder den här utan problem och för min del så är den en räddare i nöden när jag är yttorr, fnasig och tråkig men huden inte pallar starkare syror.

Alright, det var det hela. Jag var nog lite naiv som trodde att detta skulle kunna bli ett relativt kortfattat inlägg, haha. Vill avslutningsvis gärna veta om du använder syror i din hudvårdsrutin (glöm inte säga vilka) eller om du fortfarande inte vågat dig på det ännu.

Dela detta inlägg

Vi är ett gäng bloggare som alla på olika sätt nördat ner oss i beauty. Nu har vi slagit våra kloka huvuden ihop och samlat våra bloggar på denna sida - Beautybloggare.se för tillsammans är vi starkare och kan ge dig som också är en beautynörd en direkt inblick i denna härliga värld ur flera olika perspektiv och personligheter.
Välkommen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *